کوه بیرک علاوه بر کاربردهای مهم و استراتژیک دارای طبیعتی بسیار زیبا و در خور توجه با گونه های فراوان و پوششی غنی از درختان بنه ،بادام کوهی ، زیتون وحشی ، انجیر و ارزن می باشد و تاکنون بیش از هفتادو پنج نوع ازگیاهان داروئی از قبیل ، کلپوره ، گواتک ، مور ، طوتری و آویشن در این منطقه شناسایی شده است
وی افزود: این رشته کوه در سال های پر آب بسیاری از مردم و اهالی منطقه جهت جمع آوری این گیاهان و سایر صمغ های داروئی و همچنین قارچ های محلی به این منطقه می آیند همچنین از کوه بیرک به لحاظ وجود گونه های جانوری از جمله یوز پلنگ ، قوچ ، بز کوهی ، گرگ ، کفتار، شیر ، خرس ، سمور سنگی و پرندگان نادر مانند کبک ، تیهو ، بلبل کوهی و انواع عقابها یاد میشود.
وجود غارهای طبیعی با طول بیش از 100متر- وجود انواع معادن از قبیل آهن ، منیزیم ، پنبه نسوز ،تالک نیز از دیگر مزایای این کوه عظیم و شهرستان میباشد.
در این رابطه مدیر كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: كوه بیرك تنها منطقه حفاظت شده در شهرستان زابلی (مهرستان) می باشد كه 73هزار هكتار وسعت دارد و امتداد آن به شهرستان خاش می رسد.
خسرو افسری افزود:كوه بیرك یكی از مناطق بكر و زیبادر شهرستان زابلی است كه جانورانی همچون پلنگ؛خرس سیاه؛كل و بز؛قوچ و میش درآن زندگی می كنند.
وی گفت: كوه بیرك دارای جاذبه های گردشگری و كوهنوردی فراوانی همچون آبشارهای حشانی؛ تاجانی؛ گیشتوك و دره های پرجاذبه ماهانی؛رضی و گتی می باشد.
وی ادامه داد: منطقه حفاظت شده كوه بیرك با گستره بیش از 70 هزار هكتار در سراوان مهمترین زیستگاه پلنگ در بلوچستان ایران است كه این گونه یكی از بزرگترین نژادهای پلنگ در دنیا را نیز تشكیل می دهد.
وی تصریح كرد: وزن یك پلنگ از این گونه بالغ به 90 كیلوگرم و طول بدنش به 180 سانتی متر می رسد و رنگ های سفید، زرد، زرد قرمز یا زرد خاكستری در خالهای این حیوان وجود دارد.
مدیر كل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان اظهار كرد: این نوع پلنگ ایرانی زندگی در نقاط جنگلی و كوهستانی، ارتفاعات بالای سه هزار و 500 متر، نواحی پردرخت و صخره ای و نزدیك رودخانه را ترجیح می دهد.
وی خاطر نشان كرد: خوراك اصلی این جانور گوسفند، بز وحشی و گاهی خوك وحشی است و در صورت كمیاب بودن شكار، از پرندگان، چرندگان و حیوانات كوچك دیگر نیز تغذیه می كند.
گفتنی است: كوه بیرك 2410متر ارتفاع رارد و شهرستان زابلی(مهرستان) در دامنه آن قرار گرفته است.
لازم به ذكر است طی مطالعات سال1386معادن سنگ تالك؛سنگ آهن؛سنگ آلومینیوم و گرانیت در این منطقه شناسایی شده است.